Inreda balkongen

Balkongen, detta härliga extra rum som de flesta kan skratta sig lyckliga över att de har tillgång till. Med små knep och inte nödvändigtvis massa pengar kan du skapa dig en otrolig oas att hänga på under ljuva vår- och sommarkvällar. I denna text kommer jag dela med mig utav tips på hur du kan inreda din balkong billigt och med små medel eftersom balkongen kan och bör användas mer än till förvaring och någon avig cigg då och då.

Balkongen kan användas som en liten trädgård, oas för middagar eller helt enkelt till den optimala frukostplatsen för kaffe och macka i morgonsolen innan jobbet. Det finns olika knep man kan ta till beroende på vilken typ av balkong man har. Exempelvis så kräver små balkonger ofta att man använder sig mer väggarna när det kommer till växter och belysning. På en långsmal balkong kan man ofta använda sig av hörnen för sittplatser och myshörnor. På en stor balkong kan man använda sig av stora växter i kombination med dramatiska textilier på utemöbler. Nedan hittar du en massa inspiration till din balkong!

När du skall inreda din balkong kan du ta hjälp av tre inrednings-grunder för att ha något att utgå ifrån.

  1. Golvet
  2. Belysning
  3. Växter

Golvet är inte helt otippat grunden på din balkong. Ett betonggolv kommer inte att höja mysfaktorn på balkongen utan kommer snarare bidra med en ganska stel och steril känsla. Du lägger lätt ett nytt golv själv och du har en rad olika material att välja mellan. Plastgräs, trätrall i klickplattor eller plastplattor. Fördelarna med trall och balkonggolv överlag är många. Det går snabbt och är enkelt att lägga, lätt att rengöra och om det blir en liten spricka i det är det lätt lasera om. När vinter och hösten kommer, är det bara att plocka ihop ditt pussel och lägga undan det till nästa vår (låter mycket mer komplicerat än vad det är).

För att förlänga tiden ni spenderar på balkongen är belysning i olika former bra att ta till. Belysningen är viktigast under vinterhalvåret. Men kommer också bidra till en mer bonad känsla under sommaren. Rätt riktade spotlights kan skapa fantastiska effekter.

Balkongen är ju trotsallt belagd utomhus och därför blir växter i alla dess slag en väldigt naturlig detalj på balkongen. Om du, som jag tillhör de med obefintliga gröna fingrar finns det enkla och mycket bra lösningar för detta. Självvattnande krukor är tricket! Har du plats och råd är det en fin detalj med växter i ögonhöjd. Växterna kommer på så sätt rama in balkongen. En oskriven regel för balkongodlingar är att man iallafall har en eller två krukor med kryddväxter eller annat ätbart.

Maximera ytan på små balkonger

Här gäller det att tänka smart, man vill ju både ha plats för plantering och härligt häng! Till att börja med måste man tänka kvadratsmart. Antingen satsar du på sittmöbler med förvaring i eller också så väljer du flexibla möbler som du enkelt kan ställa undan om du behöver ytan. På små balkonger utesluter ofta det ena det andra eftersom man inte har plats för båda. Jobba med växter i olika nivåer. Detta är bra utifrån flera aspekter. Olika nivåer på växterna kommer ge balkongen mer liv samtidigt som växterna får både mer solljus och plats att växa på.

Inred din långsmala balkong med enkla knep

Den långsmala balkongen är en väldigt naturlig del på husfasaderna numera eftersom den följer fasaden för att inte ta för mycket plats. Det blir en ganska knepig yta att inreda om man vill ha plats för både middag, umgås samt plantera. En enkel utväg är ju givetvis att spänna upp en hängmatta över hela balkongen men det kan förstås bli lite enformigt. Du kan börja med att plocka upp de flesta krukorna från golvet för att få lite höjd på dem. Amplar eller små ställningar till dina växter är en bra idé.

När det kommer till möblering kan man precis som tidigare nämnt välja fällbara möbler för att hålla det så flexibelt det bara går. Eller så ställer man en bänk längs med väggen och adderar en tämligen generös dos av kuddar och textilier. Textilierna kan matchas upp (eller missmatchas, båda är lika bra) med en trasmatta i diverse färger.

Härlig inredning till en stor balkong

Att det är svårt att inreda en stor balkong är ett ilandsproblem som jag genast skall ta tag i. Här får du börja med att utgå från möblerna du har tänkt ha och sen inreda runt om och tillsammans med de. Rama in balkongen med stora växter och kanske ett odlingsbord för alla dina kryddor. Tillhör du de ca 99% som älskar grillat i alla dess former? Se då till att investera i en grill av något slag. Kolla upp vilka regler som gäller i ditt hus, de flesta tillåter gasolgrill eller elgrill. Och tillsist… använd taket! Häng upp både belysning och en sittmöbel i taket för att maximera både myset och inramning.

Vanliga frågor & svar

Hur ska man inreda en balkong?

Senast uppdaterad 2019-05-14 10:07