Inreda din altan

Altanen är precis som balkongen ett extra rum som man bör lägga tid och energi på att inreda för att maximera dess kapacitet. En sittmöbel och en simpel växt är exempelvis bättre än inget alls. Ofta tycker jag att det krävs lite mer än så och därför tänkte jag tipsa om det här.

Att inreda en stor altan kan i mångas öron låta mycket kostsamt och tidskrävande. Men jag vill snarare hävda att så behöver det inte alls vara. Börja med att definiera vad du vill göra på din altan. Är målet att kunna äta alla dagens mål här under sommaren eller vill ni skapa en yta för barnen som är som gjord för långa och många lekar utomhus. Med det sagt vill jag ge rådet att köpa in möblerna först för att sedan utgå från de i resterande inredning, både i färg och placering. Har du en altan utan tak kan det även vara bra att investera i ett parasoll om sommaren visar sig från sin varma sida.

Inred din altan med växter

Även här vill jag slå ett slag för växternas påverkan. Stora som små, kryddsamlingar tillsammans med exempelvis olivträd kommer höja stämningen på altanen otroligt. Vill du ha lättskötta växter är exempelvis pelargonier ett säkert val. Dessa går även att övervintra för att sedan blomma lika fint sommaren efter.

Kryddor och växter på altanen

Inreda en stor eller liten altan

Har du en liten altan tycker jag, precis som jag nämnde tidigare att man skall bestämma sig för vad det är man primärt vill göra på altanen, för att sedan inreda runt omkring det. Har du däremot en större altan kan man med fördel dela in den i små grupper och skapa rum.

Det är en lätt genväg när man inreder utomhus att man skall tänka rum och inte bara altan och trädgård. Och trots att man är utomhus tycker jag att man skall peppra på med textilier i alla dess former. Har du ett tråkigt golv eller helt enkelt bara vill inreda med mattor finns det många bra utemattor att välja mellan som du dessutom inte behöver konka in och ut vid dåligt väder.

Det är helt klart värt att konka in och ut på kuddar, plädar och dynor eftersom dessa förstärker rumskänslan ännu mer. En stor altan är ofta väldigt öppen och det kan därför vara på sin plats med ett insynsskydd eller en skärm av något slag. Detta kan låta otroligt ocharmigt men numera finns det faktiskt mycket tilltalande varianter i både trä, bambu, inklädda med löv och i fina textiler.

Senast uppdaterad 2019-05-09 13:31