Hur ska man inreda en balkong?

Börja med att tänka ut fyra delar: golv, belysning, växter och möbler. Beroende på hur din balkong ser ut och är utformad måste du tänka ut vad som fungerar för just din balkong. Huvudsaken är att balkongen är praktisk och känns som en plats där man vill spendera mycket tid.

Med en balkong kan det kännas som att man är utomhus fast man är i lägenheten. Man vill kunna använda balkongen som en plats att koppla av på samtidigt som man kommer "ut" från lägenheten.

Inglasad balkong

  • Trasmattor eller andra mattor som tål ett fuktigt och kyligt klimat är perfekt för att få in färger och en mysig känsla.
  • Blommor och växter kan vara utmärkta att odla i en inglasad balkong. Dessutom får de balkongen att kännas levande och hemtrevlig.
  • Bekväma och snygga sittmöbler är a och o på balkongen. På balkongen passar det bäst med möbler i naturligt material, exempelvis trä, rotting, metall eller betong.
  • På kvällar och mörka dagar behövs belysning på balkongen. Har du eluttag kan du inreda med en snygg lampa eller ljusslinga, men det fungerar också bra med solcellslampor och stearinljus.
  • Filtar, kuddar och andra textilier är utmärkta att använda för att ge färg på balkongen.

Öppen balkong

  • På en öppen balkongen är golvet en viktig detalj. Har du inte ett snyggt och skönt golv i klinker går det utmärkt med trägolv. Ett enkelt och prisvärt klickgolv (trall) från IKEA går alldelses utmärkt om balkongens golv är i vanlig betong.
  • Växter och blommor går lika bra att använda på en öppen balkong som en inglasad balkong. Tänk på att växterna måste tåla både regn, rusk och sol. Fråga personalen på blomsterbutiken efter växter som klarar utomhusmiljö under vår, sommar och höst. Använd gärna lite större blomkrukor och växter som står emot vind bättre än små växter.
  • Har du en stor balkong kanske du kan få plats med flera sittmöbler men annars kan det duga gott med en mindre pall i exempelvis rotting. Precis som med en inglasad balkong är det snyggast med möbler i naturmaterial.
  • Har du bra förvaringsmöjligheter kan du inreda balkongen med dynor, filtar och textilier som plockas fram när balkongen används.

Balkong med blommor

Balkong med soffa av EU-pall

3.3 i snittbetyg av 4 röster