Köp inredning med klimatet och plånboken i fokus

Inredning och möbler behöver inte kosta en förmögenhet, det är heller varken smart eller klokt att spendera hundratusentals kronor på att köpa inredning. Även om du är en höginkomsttagare som har råd att köpa massa inredning från Svenskt Tenn eller Iittala finns det flera anledningar till att inte göra det. Jag brukar utgå från några frågeställningar för att avgöra om jag ska köpa in något nytt eller inte:

 1. Kan jag hitta inredningen på second hand eller loppis?
 2. Kan jag tillverka inredningen själv?
 3. Kan jag hitta inredningen på rea eller köpa med någon rabatt?
 4. Måste jag köpa inredningen nytt?

Min filosofi är att i första hand försöka återvinna gamla saker som jag köper på second hand eller loppisar och att bara köpa sådant som jag verkligen måste ha. Ett fel många gör när det kommer till att inreda hemmet är att dom saknar en tydlig inredningsstil och köper för mycket - av för mycket - vilket ofta slutar med massa inredning som sedan inte används.

Börja med att titta på olika inredningsstilar och välj om du exempelvis gillar modern, marin, retro eller skandinavisk inredningsstil. Oavsett vilken inredningsstil du väljer kan du sedan som oftast alltid utgå ifrån att blanda nytt med gammalt.

Klimatsmart inredning och DIY

Under början av 2000-talet har det gått bra för Sverige. Nästan lite för bra. Sveriges politik och ekonomi har tuffat på som ett ånglok och vi svenskar har också tjänat mer och mer pengar. Vi har aldrig haft det så bra ställt som nu (2019) samtidigt som vårt köpbeteende har skenat iväg och vi "ska ha allt". Vi ska ha de senaste telefonerna, barnen ska självklart ha en mobiltelefon, vi ska köpa nya kläder varje månad, familjen ska ha minst två bilar, vi köper hämtmat och äter ute flera gånger i veckan. Jag kan fortsätta länge till, du förstår vart jag vill komma? Vi har blivit ett ohållbart konsumtionssamhälle samtidigt som vår miljö är sämre än någonsin.

Allt fler svenskar mår psykiskt dåligt av stress, press och oro som kommer från exempelvis arbetsgivare, sociala medier och samhället. Vi har själva sakta byggt upp denna onda spiral i takt med att sveriges ekonomi och utveckling gått uppåt. Vi har helt enkelt kommit ifrån den enkla, minimalistiska levnadsstandard som fanns förr då vi i det stora hela mådde betydligt bättre.  

Det går att älska allt från inredning och mode till mat och kultur samtidigt som man värnar om miljön, är klimatsmart och inte måste lägga orlimligt mycket pengar på det. Det fiffiga med de flesta inredningsstilarna är att man bör blanda nytt med gammalt och det bästa du kan göra för miljön när det kommer till inredning är att ta hand om något begagnat som du kan köpa på nätet, auktioner, second hand och loppisar. Vill du få en gammal möbel att se ny ut är det ofta hur enkelt som helst att slipa ner och måla om så blir den som på nyttfödd.

Omgjord pall från second hand

Här är några goda råd:

 • Få bra råd och DIY-knep genom att kolla på Youtube, Instagram, Pinterest och TV-program.
 • Att gjuta blomkrukor, bordsskivor och prydnadssaker i betong är hur enkelt som helst. Dessutom är det fantastiskt vackert att använda betong i inredning. De flesta bibliotek har böcker där du kan lära dig hur du kan gjuta i betong.
 • Gamla snygga lampor går att köpa billigt på second hand och loppisar. Du kan sedan enkelt göra lampan lite mer modern genom att byta ut lampskärmen eller göra din egna lampskärm med tyg och en metallram från en gammal lampskärm.
 • Rostiga gamla metallsaker eller fula mässingssaker är enkla att slipa eller putsa upp så att de ser som nya ut.
 • Är du ute och åker på landet och ser skyltar med "loppis" eller liknande - åk förbi! På gamla gårdar och lantbruk går det ofta hitta billiga gamla snygga trälådor och annat som normalt kostar hundratals kronor i inredningsbutiker inne i stan.

DIY måla om bord

Utnyttja rabattkoder och rea

Det är svårt att tillverka alla möbler, förvaringssaker och inredning själv, eller att hitta allt begagnat. Vissa saker måste man helt enkelt köpa nytt och det tycker jag är okej så länge som man hela tiden noga funderar på om man verkligen måste köpa nytt. Det sämsta du kan göra är att gå till en inredningsbutik och bara köpa saker för att du är "sugen" eller fastnar för något. Får du en idé hemma om att du behöver en viss sak eller att det skulle vara snyggt - skriv ner alla saker och fundera några extra gånger på vad du verkligen måste ha.

Har du väl bestämt dig för att du måste köpa någon inredning helt nytt bör du tänka på plånboken också:

 • Vart kan du hitta varan så billigt som möjligt? Undersök om produkten finns att köpa från flera butiker och jämför priserna.
 • Finns produkten att köpa på rea någon stans? Eller brukar det komma rea inom en rimlig tid?
 • Ska du köpa produkten online kan du titta på rabattkodssidor om butiken har någon rabattkod så att du kan få ner priset ytterligare.

Väldigt många inredningsbutiker och möbelföretag har tagit klivet ut på nätet och kör e-handel som ett komplement till sina fysiska butiker. Det är inte ovanligt att många webbutiker, både små och stora, lockar nya kunder genom att erbjuda rabattkoder. Exempelvis erbjuder inredningsbutiker som Ellos och Rum21 regelbundet mellan 10-40 % rabatt med rabattkoder som finns hos Rabatterat.se. Det finns flera andra sidor som samlar rabattkoder men tyvärr är dom inte alltid helt uppdaterade och innehåller utgångna rabattkoder.

För att sammanfatta mina råd: köp begagnat, måla om och fräscha upp själv, planera inköpen väl och handla billigare på rea eller med rabattkoder!

Senast uppdaterad 2019-05-15 13:21