Miniväxtterrarium

Terrarieodling senaste odlingstrenden

Det mest trendig inredningsdetalj som du kan skaffa dig våren 2017 är ett miniväxtterrarium som tycks vara på allas läppar just nu. Detta är en följd av att vi vill ha in mer natur i våra hem. Miniväxtterrariet är ett växtlandskap där växterna lever sitt eget liv och som inte behöver någon större skötsel. Du kan alltså skapa ditt egna miniväxtterrarium även om du inte har så gröna fingrar. I växtterrariet kan du plantera allt från vanliga gröna små krukväxter, ormbunkar, suckulenter till mossa. Miniväxthuset kan du placera var som helst och vi ser just nu många miniversioner som man kan placera på ett bord eller på en bänk i hemmet. Gröna växter och odlingsintresset är en stark trend i år och det senaste är att odla i miniväxthus, glasskål, glasburk, glasklot eller i en flaska. Senaste terrarieodling var på modet var på 70-talet men nu har det blivet riktigt trendigt igen och det är ett kul och spännande sätt att skapa grönska i våra hem.

Stor fokus på växter

PlantorDet har i flera år varit en stor trend att möblera med gröna växter men i år blir denna inredningstrend ännu större. Att odla gröna växter i ett slutet eller öppet glaskärl är både lättskött, kreativt och miljövänligt och i ett växtterrarium lever växterna sitt eget liv och behöver minimalt med skötsel. Låt fantasin flöda och skapa ditt eget miniatyrlandskap. Den torra inomhusluften i våra bostäder gör att det finns bra skäl till att plantera på detta sätt för i glaskärlet får växterna allt de behöver.

Skapa ett eget växtlandskap

När du första gången ska skapa ett miniväxtterrarium gör du klokt i att välja ett litet kärl och det är en fördel om glaskärlet har en bred botten som ger större utrymme för odling.

Detta behöver du

MossaEtt glaskärl, lecakulor, vitmossa till dränering, mager och näringsfri jord, växter, stenar, sand, bark, grenar, snäckor eller mineraler till topplagret. Du kan även behöva en lång pincett eller en kökstång till hjälp vid planteringen. Först börjar du med att bottna med lecakulor, krossa dem om du har ett litet kärl. Lägg därefter på vitmossan för att avskilja lecakulorna från jorden. Sedan är det dags att lägga på ett lager jord, plantera därefter dina utvalda växter i jorden. Dekorera med stenar, snäckor, sand eller mossa. Vattna nu försiktigt och stäng sedan kärlet om du har sådana växter som klarar det. Om du planterar kaktusar och suckulenter kan du använda ett öppet terrarium men väljer du gröna bladväxter är det bättre med ett stängt kärl. Placera ditt terrarium så att det får jämn ljustillgång, du kan behöva du ordna extra belysning under den mörka årstiden.

Odla örter inomhus

Nu är det även populärt och väldigt enkelt att odla upp sina egna kryddor och örter inomhus. Bland annat kan man hos flera inredningsbutiker hitta färdiga odlingsenheter med belysning för inomhusbruk. Dessa kompletta odlings-set med växtbelysning och allt finns i olika storlekar och utförande och mer närodlat än så här kan det inte bli.