Vardagsrum

Heminredning uppåt väggarna 2017

Under 2017 fortsätter trenden med mönstrade tapeter att vara i ropet och då särskilt på fondväggar. Vi kommer att få se mer och mer av stora, naturinspirerade mönster på väggarna och tapeterna ska se personliga och dyrbara ut. I år sätter vi tapeter i alla rum och med tapet kan man ju lätt skapa ett spännande rum i rummet med till exempel en fondvägg.

Man kan lätt förändra ett helt rum bara genom att sätta upp en fondtapet på en vägg eller måla om rummets väggar i en ny kulör, men som sagt tapet är det som verkar gälla just nu. Du får alltså snabbt en helt ny känsla i ett rum genom att förändra mönster eller färg på väggarna. Men vilka tapeter och vilka färger ska man då välja om man ska förändra väggarna under 2017.

Mer mönster

Blommig tapetSom vi redan nämnt så är det mer mönster som gäller i år och vi släpper in lite mer lekfullhet i våra hem. Vi vill ha hela väggbilder och färg kommer att dominera. Alltså bort med de vita väggarna som vi sett se mycket av under många år. Nu vill vi skapa en viss känsla och personlighet genom att tapetsera väggarna med mönstrade tapeter.

När det gäller mönster så är det inne med djungel och trädgård på väggarna men vi ser också mycket av grafiska mönster. Monsteran är en väldigt omtyckt och populär växt som vi fyllt våra hem med under de senaste åren, nu kan du även få tag på monstera-mönstrade tapeter om du inte kan få nog av den här trendiga växten. Retro är också en het trend och vi ser dessutom mycket av 1800-tals tapeter, medaljonger och gammeldags blomstermönster. I år är det också på tapeten med 50-, 60- och 70-talsmönster och hos Boråstapeter tror man att det är längtan efter den genuina som gör att yngre personer väljer retrotapeter idag.

Trendiga färger

TurkosPå väggarna vill vi i år ha färger som grönt, turkost, pastellrosa, flerfärgat och jordiga toner. Du vet väl att årets utvalda färg, från Pantone är Greenery som är en härligt grön färg och vi kommer att se en hel av mönstrade gröna tapeter i olika nyanser. Även blått ser ut att vara en populär väggfärg under 2017 och du hittar säkert fina tapeter med mönster i blåa nyanser.

Att tapetsera gör man främst i sovrum eftersom tapeter ger en härligt varm och ombonad känsla. I år tapetserar vi även vardagsrummet, hallen och barn-rummet. Hallen är ett tacksamt rum att tapetsera, det är ju det första rummet besökare ser och här kan man direkt sätta sitt eget avtryck men en spännande och intressant tapet.

Skapa en känsla med tapeter

Det gäller att tänka efter vilken känsla man vill skapa i rummet man ska tapetsera. Vill du skapa ljus och rymd i ett rum ska du välja en ljus tapet dock inte vit, men gärna i en blågrön nyans vilket gör att rummet känns större. Med mörka rödaktiga färger skapar du ett härligt varmt och ombonat krypin. Tänk på att stora rum kräver lite större mönster och små rum små mönster. Det viktigaste är dock att du verkligen gillar ditt tapetval eftersom du förmodligen ska leva med det några år framöver.